dinsdag 5 juli 2011

ff wat anders... Ontharen.

Ontharen... Zodra de eerste zonnestralen weer doorbreken begint het gedoe weer. Gehannes in de douche. Plakkerige harsstrips in de badkamer. Kiezen tussen vibrerende scheermesjes of helse epileeraparaten. En vaak is het resultaat rode bultjes, ingegroeide haren en irritatie. Maar... Er zijn nog wel wat tips en tricks om het leed te verzachten!
 
Methoden
Er zijn verschillende methoden van ontharen. Ze hebben allemaal  hun voor- en nadelen.
  • Scheren (nat of droog)
  • Waxen en harsen
  • Epileren
  • Ontharingscrème
  • Permanente ontharing (laser/licht)

Voordelen
De voordelen zijn niet zo eenduidig. Het verschilt per persoon en zelfs per lichaamsdeel welke methode het beste voor jou werkt.

Zo is het bij mij zo dat ik mijn bovenbenen alleen maar kan epileren. Dan worden ze glad en niet geïrriteerd. Maar mijn onderbenen kan ik absoluut niet epileren! Dat heeft direct ingegroeide haren ten gevolg. Bikinilijn moet gewaxed en oksels geschoren. Tja... het is even puzzelen maar het werkt.

Nadelen
  • Bij scheren krijg je snel weer stoppeltjes
  • Waxen en harsen doet pijn en is nogal een gedoe met plakkerige strips en opwarmen tussendoor
  • Epileren doet gruwelijk veel pijn
  • Ontharingscrème ruikt meestal niet zo fris en geeft snel weer stoppels
  • Permanent ontharen is duur en kan niet bij ieder type haar.
Probeer de verschillende methodes uit en kijk wat het beste bij jouw haar, huid en verschillende lichaamsdelen past. Deze tips kunnen je daarbij helpen.

Voorbereiding

Let goed op de gebruiksaanwijzing van de verschillende producten! Zo kan je beter niet net na het douchen of baden gaan waxen of epileren. De huid is dan veel te gevoelig. Wees ook geduldig, een methode als epileren moet je een paar keer doen voor het over het algemeen geen irritaties meer geeft.
Zorg voor schone handen en schone producten. Ga niet met vieze handen voelen of je snor wel echt goed weg is.
Een klein beetje ongeparfumeerd talkpoeder (bijvoorbeeld een babymerk) op de te ontharen plek zorgt dat het goed droog is en de haren wat overeind staan voor het ontharen. Bij nat scheren en crème gebruik je dit niet.

Naverzorging

Je zou denken dat al die doekjes met olie, verzachtende crèmes en andere producten irritatie wel kunnen voorkomen. Helaas is dat niet altijd het geval. Less is more zou ik zelfs willen zeggen. Soms is het beter om er helemaal niks op te doen. Maar ook hierbij is het een kwestie van uitproberen waar je goed op reageert.

Wat mij persoonlijk goed bevalt, wat niet standaard bij je ontharingsmiddel zit:
  • deppen met Tea Tree olie (verkrijgbaar bij de Tuinen, reformwinkels en de uitgebreidere drogist)
  • Calendulan zalf (homeopathisch, te verkrijgen bij de drogist)
Ga nooit na het ontharen onbedekt in de zon. Bij scheren kan het nog niet zo'n kwaad hoewel het irritaties kan bevorderen. Bij alle andere producten kan de zon op de onthaarde plekken pigmentverkleuringen veroorzaken.

Permanente oplossing


Alle tips opgevolgd en het lukt nog steeds niet om onbeschadigd uit de strijd te komen? Denk dan eens aan permanente ontharing door middel van licht of laser. Het is duur maar het scheelt een hoop stress en dure scheermesjes!

VSJ

Geen opmerkingen:

Een reactie posten